Fråga 2019/20:1579 Frysning av våtmarksstöd

av Betty Malmberg (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Ett av Sveriges 16 miljökvalitetsmål handlar om Myllrande våtmarker. Våtmarker kan ha stor betydelse för att bland annat motverka övergödning av hav och sjöar men också som vattenreserv i landskapet. Den senaste utvärderingen från 2019 visar dessvärre att vi inte kommer att nå målet trots att våtmarker har stor betydelse i landskapet.

I Landsbygdsprogrammet finns medel avsatta för anläggning och restaurering av våtmarker. Processen är att markägare söker ett förhandsbesked av länsstyrelsen. Kopplat till det krävs att markägaren gör ett flertal undersökningar som kan kosta uppemot 150 000–300 000 kronor. Ett positivt förhandsbesked är grunden för att sedermera få åtgärden slutgiltigt bedömd och godkänd. Med tanke på att medlen för våtmarksstöd hos Jordbruksverket nu har frusits på obestämd tid kan många markägare därmed ha hamnat mellan olika beslutssteg och så att säga lagt ut stora pengar ”i onödan” på dyra undersökningar.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att markägare som har fått positiva förhandsbesked också får ta del av medel för att vidta våtmarksåtgärder?