Fråga 2019/20:1572 Flygplatsen i Ängelholm

av Hans Wallmark (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Nordvästskånes flygplats är belägen i Ängelholm (inte alls långt från Rebbelberga). Den är av stor betydelse för regionen. Före pandemin trafikerade både BRA och SAS med god turtäthet till och från Stockholm (Bromma såväl som Arlanda). En kort och effektiv restid har möjliggjort pendling och turism och har varit ett stort och viktigt stöd för näringslivet. Flygplatsen har de senaste åren ägts av Peab som skött verksamheten på ett uppskattat sätt.

För att vara en mindre flygplats med under 500 000 passagerare om året har det före pandemin handlat om något välskött och som ekonomiskt stått på egna ben utan externa tillskott. Coronakrisen har slagit hårt. De anställda har varslats om uppsägning, och hela verksamheten har hotats.

Sju kommuner i närområdet har axlat ansvar och går nu in. Det finns en bred uppslutning. Ängelholm, Helsingborg, Båstad, Höganäs, Bjuv, Klippan och Perstorp förtjänar att på ett positivt sätt uppmärksammas för vad de gör för Nordvästskåne, vilket även kommuner som inte medverkar och deras invånare kommer att ha nytta av.

Flygplatsen är viktig för regional utveckling men även långsiktigt av beredskapsskäl och för olika transporter. Det är därför av betydelse att även andra aktörer som staten visar sitt intresse och engagemang – även om det finns ett EU-regelverk kring stöd att hantera. Pandemin är dock på alla sätt en extraordinär händelse.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern att inom ramen för att hantera rådande regelverk försöka stötta den för Nordvästskåne viktiga flygplatsen i Ängelholm på lämpligt sätt när nu sju kommuner också axlar sin del av ansvaret för att säkra verksamheten?