Fråga 2019/20:1567 Bidrag till förbund med våldsbejakande extremister

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 10 juni 2020 stoppade politikerna i Eskilstuna ett omfattande ekonomiskt bidrag till studieförbundet Ibn Rushd, ett förbund med starka kopplingar till Muslimska brödraskapet med mål att bygga upp ett islamistiskt parallellsamhälle i Sverige. Det har framkommit vid flera tillfällen att förbund med främst islamister, men även andra våldsbejakande extremister, får miljontals kronor i bidrag. Enligt Säkerhetspolisen är ofta dessa personer aktiva i flera stiftelser, föreningar och bolag som tillsammans får enorma belopp i bidrag.

Statsrådet Mikael Damberg har tidigare sagt att regeringen arbetar med att följa upp verksamheter som har missbrukat systemet och att regelverket ska stramas upp. Hur man ska göra detta har dock inte framkommit. Har man minsta tvivel på om ett förbund ämnar bygga upp ett islamistiskt parallellssamhälle i Sverige så ska bidragen genast stoppas. Något måste göras för att se över de bidrag som betalas ut till samtliga förbund.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att se över de förbund som får bidrag så de inte är våldsbejakande extremister, och vad avser statsrådet att göra för att förhindra att bidragen hamnar i fel händer i framtiden?