Fråga 2019/20:1562 Hinder för digitaliseringen av hälso- och sjukvården

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Digitaliseringen skapar fantastiska möjligheter att utveckla hälso- och sjukvården till gagn för både patienter och personal. Genom att nyttja och utveckla nya tekniska lösningar kan vården bli både mer tillgänglig och säkrare samtidigt som arbetsmiljön kan förbättras för personalen.

Den pågående coronapandemin har fört det positiva med sig att digitaliseringen av hälso- och sjukvården har accelererats. Vi ser nu vad som får betraktas som det verkliga genombrottet för digitala vårdmöten, och vi ser mängder av initiativ för att utveckla och introducera olika digitala vårdtjänster för exempelvis rådgivning, självskattning och egenmonitorering.

Det finns dock många hinder som bromsar verksamhetsutvecklingen med hjälp av teknik i vården. Inte minst sätter dagens omoderna lagstiftning käppar i hjulen för digitaliseringen av hälso- och sjukvården. Det var mot den bakgrunden som en enig riksdag ställde sig bakom flera moderata förslag om en förändrad och moderniserad lagstiftning.

En enig riksdag har uppmanat regeringen att se över:

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

Om och när kan riksdagen förvänta sig att ministern återkommer till riksdagen med förslag om en moderniserad lagstiftning i linje med ovan nämna tillkännagivande?