Fråga 2019/20:1560 Öppnandet av nöjesparker

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

När reseförbudet nu lyfts och både semester och sommarlov sätter igång finns ett stort tryck på den svenska besöksnäringen att både kunna erbjuda det som efterfrågas och att uppfylla Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Nöjesparker såsom Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland är populära attraktioner som samlar miljontals besökare och göder det lokala näringslivet. Utan dessa motorer riskerar tillväxten att stanna av, och företag i ett redan ansträngt läge får det ännu mer problematiskt.

Ovanstående parker argumenterar i en debatt i DI den 8 juni att trots genomförda riskanalyser, begränsningar av antalet besökare och inställda konserter har ingen ansvarig velat lyssna. Samtidigt ser vi hur andra nöjesparker runt om i Europa och Norden öppnar upp. Därtill får exempelvis djurparker, som faller under annan lagstiftning än nöjesparker, hålla öppet.

Om det är så att vi riskerar tusentals jobb och en ökad konkursvåg i sommar till följd av politisk oförmåga att agera är det ytterst allvarligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att nöjesparker som Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund ska kunna öppna under sommaren om de samtidigt kan uppfylla Folkhälsomyndighetens rekommendationer?