Fråga 2019/20:1556 Brottslighet mot småföretagare i våra storstäder

av David Josefsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 26 maj presenterades resultatet av Svenskt Näringslivs enkätsvar kring företagsklimat i Sveriges kommuner. I enkäterna får företagare svara på hur de anser att företagsklimatet ser ut i deras respektive kommun. En ny del av enkäten i år var att man också fick svara på frågor om trygghet och brottutsatthet. Det är frågor som förvisso inte i huvudsak är ett kommunalt ansvar, utan ett statligt, men det påverkar ändå hur företagsklimatet i en kommun upplevs.

Tryggheten är också en av de faktorer som sticker ut i våra storstäder jämfört med resten av Sverige. 14 procent av de tillfrågade företagarna i Göteborg menar att deras företag i ”mycket hög utsträckning” påverkas negativt av brottslighet och otrygghet i deras kommun, och 27 procent anser att de påverkas i ganska hög utsträckning.

En liknande bild återfinns i Stockholm och Malmö, där företagarna också anser att brottslighet och otrygghet påverkar deras företag negativt i större utsträckning än resten av landet. Det är också fler svarande i storstäderna än i genomsnittet av Sverige som anser att brottsligheten mot företag har ökat de senaste två åren.

I en interpellationsdebatt mellan mig och näringsministern den 10 mars i år debatterade vi brottutsatthet för företagare och vad regeringen avsåg att göra. Då aviserade ministern bland annat att ett förslag om tillträdesförbud skulle läggas fram under våren. Det är något vi ännu inte sett.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitite- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern beredd att inom kort vidta åtgärder för att komma till rätta med den otrygghet och brottslighet som företagare i våra storstäder möter?