Fråga 2019/20:1553 Ett stabilt och starkt svenskt försvar

av Ann-Sofie Alm (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sverige behöver ett stabilt och starkt försvar. Detta är en stor majoritet i riksdagen rörande överens om. Vår beredskap har under lång tid varit bristfällig. Detta råder heller inga tvivel om, den rådande pandemikrisen har tyvärr givit tydliga och fatala exempel på detta.

Men trots den politiska enigheten kring vikten av stärkt militär förmåga riskerar vi att få ännu ett underfinansierat försvarsbeslut.

Risken är stor att de ökade anslag som januaripartierna enades om inte värdesäkras, och anslagen kommer i så fall att urholkas och ätas upp av prisökningarna under perioden.

Att få ett stabilt försvar är också något som riskeras om inte även riktlinjerna blir längre än perioden 2021–2025. Försvarsmakten måste få långsiktiga planeringsförutsättningar för sina investeringar. Dessa förutsättningar ska inte kunna rubbas med jämna mellanrum av nyckfulla politiska beslut,

Sveriges säkerhet och våra medborgares trygghet är alldeles för viktigt för det.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Kommer ministern att vara beredd att gå majoriteten i riksdagen tillmötes och tillsätta de resurser riksdagen efterfrågar för att säkerställa att Försvarsmaktens kapacitet är tillräcklig för att beskydda Sverige?