Fråga 2019/20:1552 En nationell flygstyrelse

av Ann-Sofie Alm (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Flygindustrin i Sverige är en av världens ledande. Men det finns orosmoln som tornar upp sig. Det handlar inte bara om coronakrisen och de låga oljepriserna utan även om de minskade medlen för att verka inom internationella forskningsprogram.

Inom det flygtekniska området finns i dag en samverkan mellan civil, dual och multi-use samt militär teknologi. Innovationssystemet är positionerat regionalt, nationellt, bilateralt, internationellt och multinationellt.

Vad som behöver utvecklas i Sverige är samverkan avseende finansiering över departementsgränserna. I dag har flygindustrin flera olika stuprör att verka inom, där alla ser till sitt område. Men det skulle frigöra en stor kraft för svensk tillväxt, innovation och utveckling om det öppnades upp för en övergripande samverkan över dessa gränser.

Det är en klok idé att utreda en modell som, förslagsvis, rent finansiellt innebär att ett forskningsprogram allokeras med medel från flera departement: Utbildningsdepartementet, Näringsdepartementet och Försvarsdepartementet.

Där kan alla samverka, liknande det förslag som de forskningsfinansierande myndigheterna gemensamt föreslagit regeringen i sitt inspel till forskningspropositionen. En oberoende utvärderare som följer arbetet för att garantera maximalt utfall av investerade medel kan engageras i ett nytt strategiskt forskningsprogram för flyg.

Vetenskapsrådet bör delta i utvärderingarna av utlysningarna för att garantera vetenskaplig excellens, och Innovair kan bistå med inriktningsbehov och urval av prioriterade långsiktiga partner på högskolorna.

En ytterligare synergieffekt som uppnås är att den långsiktiga kompetenshållning inom flygteknisk basteknik (aerodynamik, flygsystem, struktur- och materialteknik) som tidigare FFA/FOI stått för kan upprätthållas trots minskad militär finansiering.

Svensk forskningsfinansiering har vid ett flertal tillfällen anklagats för att vara spretig och ha svag strategisk prioritering. Kritiken ger bland annat vid handen att ökad strategisk koordinering och kraftsamling vore önskvärd.

Ska vi starta upp Sverige starkt behövs en nationell kraftsamling, som till följd av globaliseringens effekter med ökad internationell konkurrens är en viktig komponent vad gäller Sveriges framtida konkurrensförmåga.

Det är därför viktigt att vi har ett sammanhållet komplett innovationssystem, från grundforskning, via demonstratörer till produkter på marknaden.

Departementsöverskridande samverkan behövs därför för att ge bättre effekt för samhället i stort.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan är därför följande:

 

Har ministern för avsikt att instifta en nationell flygstyrelse över departementsgränserna i syfte att utveckla forskningen, stärka tillväxten och återstarta vår högteknologiska och viktiga svenska flygindustri?