Fråga 2019/20:1549 Vindkraft och LCA-analyser

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Andelen uppsatta vindkraftverk har ökat kraftigt i Sverige de senaste decennierna. Med en teknisk livslängd på ca 25 år närmar vi oss därför tidpunkten då allt fler vindkraftverk kommer att behöva monteras ned och återvinnas.

Flera ”vindkraftländer” vittnar dock om att det näst intill uteslutande innebär att rotorbladen hamnar på deponi. Detta har också bekräftats av studier gjorda av Energimyndigheten och Energiforsk. I en av dessa studier framför Energimyndigheten (ET 2016:18) att det är viktigt att ”följa utveckling kring återbruk och återvinning men också se till hur kommande nedmonteringar har påverkan på elsystemet som helhet”.

Av rapporten framgår också att ”endast en mindre del av befintliga livscykelanalyser (LCA) berör slutanvändningsfasen” varför man anser att det bör uppmärksammas mer, vilket också skulle göra ”beräkningarna mer transparenta”. 

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att tillförsäkra sig om att även slutanvändningsfasen ingår då LCA-analyser från olika energikällor jämförs?