Fråga 2019/20:1531 Vaccinstrategi

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Forskningen har ännu inte fått fram något vaccin mot covid-19, även om det finns projekt som ser lovande ut. Tidshorisonten är när detta skrivs oklar, och det finns av förklarliga skäl ingen säker prognos om när det kan finnas ett vaccin utvecklat och tillgängligt.

I den vaccinstrategi som regeringen beslutat om lyfts ”regeringens fortsatta arbete i EU och WHO för att säkra en rättvis global fördelning av ett kommande vaccin” som en viktig del i strategin. Att samarbeta och agera gemensamt inom ramen för exempelvis EU är naturligtvis viktigt. Samtidigt är erfarenheterna från den EU-gemensamma upphandlingen av skyddsutrustning inte så goda, milt uttryckt. Ingen skyddsutrustning som upphandlats EU-gemensamt har nått den svenska sjukvården.

Erfarenheterna från den EU-gemensamma upphandlingen av skyddsutrustning lämnar en del att önska resultatmässigt, som framgått ovan. Det visar hur sårbart det är att lägga alla ägg i en och samma korg. Det behövs alternativa strategier för att säkerställa vaccin till Sverige, exempelvis genom samarbete med ett mindre antal länder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Agerar ministern efter en alternativ strategi, förutom den genom samarbete med EU och WHO, för att säkerställa att vaccin mot covid-19 når Sverige, och hur ser den strategin i så fall ut?