Fråga 2019/20:1518 Kriterier för miljöbedömning av läkemedel

av Lina Nordquist (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Läkemedel får inte förstöra miljön eller göra människor sjuka. Vi måste ta ansvar för detta från start till mål, annars lär vi få betala ett högt pris för våra billiga läkemedel. Vi liberaler vill ta miljöhänsyn under ett läkemedels hela liv: vid tillverkningsprocesser, förpackning, upphandling, import, användning och när läkemedelstesterna ska hanteras.

Läkemedelsverket föreslog redan 2012 att miljöhänsyn ska vägas in vid bedömningar om receptfrihet, men ännu har inget hänt. Receptfria läkemedel som har särskilt stor påverkan på miljön borde enligt min uppfattning införas i ett farmaceutsortiment på apotek och förskrivas först efter samtal och rådgivning.

Svenska Miljöinstitutet har testat kriterier för bedömning av miljöpåverkan på produktionsplatsen och vid formulering. Om sådana kriterier användes för miljömärkning av receptbelagda läkemedel skulle patienter själva kunna välja att göra en insats för miljön. Rådgivning och förändrat köpbeteende är båda kraftfulla styrmedel.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Är regeringen beredd att låta ta fram kriterier för miljöbedömning av läkemedel så att patienter i högre grad kan välja miljövänliga alternativ på apotek – receptfritt och inom utbytessystemet?