av Clara Aranda (SD)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Under den rådande coronapandemi är det väldigt många som mår dåligt och lider svårt. Samtalen till Självmordslinjen, som är en ideell telefon- och chattlinje, har nu ökat med 60 procent om man jämför med samma period under förra året.
Trots ett ökat tryck har inte Självmordslinjen kapacitet att ta emot fler samtal. Det är bara 3 000–4 000 personer som får kontakt med föreningen Minds volontärer. Under april månad i år var det ca 27 000 personer som behövde stöd och kontaktade Självmordslinjen.
Innan covid-19-pandemin hade Självmordslinjen öppet mellan kl. 06:00 och midnatt. Från den 1 juni har man öppet dygnet runt, och det är tack vare utökade bidrag från bland annat Aviciis minnesfond, som startades till minne av den avlidne artisten Tim Bergling. Många som lider av psykisk ohälsa mår väldigt dåligt nattetid och det är därför avgörande att öppettiderna har kunnat utökas, enligt den ideella föreningen Mind.
Isolering och social distansering kan försvåra det psykiska måendet hos sårbara individer, som exempelvis har problematik med ångest och självmordstankar. Av de som ringer till Självmordslinjen är en stor andel personer över 70 år, en grupp som har påverkats väldigt hårt av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Varje år tar omkring 1 500 personer i Sverige sitt liv. Ungefär en fjärdedel är personer över 65 år, och forskning visar att ensamhet innebär en stor risk för suicid. En annan viktig aspekt är det faktum att personer som tillhör den äldre generationen, det vill säga personer över 75 år, inte är lika vana att kommunicera digitalt; många har inte heller tillräcklig fysisk förmåga för att kunna ta sig ut och röra på sig. Därför krävs det också riktade stödinsatser som är anpassade för åldersgruppen.
Trots en allmän ökad psykisk ohälsa i samhället lades Hjälplinjen, den tidigare nationella och rikstäckande telefonjoursverksamheten, ned vid årsskiftet. Stödbehovet för personer med psykisk ohälsa, som tidigare var mycket stort, har ökat markant under rådande pandemi. En eventuell stödtjänst hos 1177 har tidigare lyfts fram som argument. Några tydliga åtgärder för att möta upp det nu eskalerande behovet av en rikstäckande stödtelefonverksamhet saknas dock.
Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:
Avser ministern att verka för att påskynda processen med att få till en rikstäckande stödtelefonverksamhet för personer med psykisk ohälsa och självmordstankar, exempelvis genom en utökad verksamhet hos 1177?