Fråga 2019/20:1512 Dyrt för forskare att få myndighetsdata

av Betty Malmberg (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Svenska forskare som behöver tillgång till data från Sjöfartsverket möts av såväl höga kostnader som långa väntetider. Nyligen fick jag kännedom om en forskningsstudie som gjordes på uppdrag av en myndighet men där det visade sig bli avsevärt billigare för forskarna att på egen hand göra helt nya mätserier än att köpa data från Sjöfartsverket. Detta är ju ett resursslöseri av såväl värdefull forskartid som statliga medel.

Denna typ av statlig interndebitering förefaller orimlig när det gäller att få del av forskningsdata. Samtidigt har Digitaliseringsmyndigheten lagt förslag kring tillgängliggörande och vidareutnyttjande av öppna data varav ett handlar om att Sverige ska införa öppenhet som standard. 

Självklart måste sedvanlig sekretessprövning ske. Men att myndigheter på detta vis tar ut full kostnadstäckning för handläggningen av forskares begäran om forskningsdata känns inte rimligt.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att underlätta för behöriga forskare att snabbare och till avsevärt lägre kostnad få del av forskningsdata från Sjöfartsverket?