Fråga 2019/20:1509 Konsumtionslån

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Problemen kring konsumtionslån och ökade möjligheter till mer eller mindre okontrollerade och snabba krediter ökar, vilket i många fall skapar en besvärlig situation för låntagare. Reklamen för olika lånesajter är omfattande, och Konsumentverket kritiserade nyligen åtta företag som jämför lån i marknadsföringssyfte för bristande information. Kritik framfördes även gällande att löften om snabba och enkla lån kan locka konsumenter att ta krediter de inte tänkt igenom.

Parallellt med att bolånemarknaden reglerats hårdare har konsumtionslånemarknaden vuxit. Konsumtionslånen har ökat de senaste fem åren och uppgår till 756 miljarder kronor, varav ca 252 miljarder utgörs av så kallade blancolån utan säkerhet, enligt Riksbankens senaste finansiella stabilitetsrapport. Finansinspektionen har nyligen uttryckt oro över problematiken, vilken kan visa sig i exempelvis ökad skuldsättning eller ökat spelberoende och därigenom ökad psykisk ohälsa.

Det är enkelt att låna pengar hos konsumtionskreditbolagen. Det förekommer att bolag förlänger återbetalningstiden med högre räntekostnader än den ursprungliga lånesumman som följd. Det kan verka lockande och i vissa fall utgöra den enda möjligheten för låntagare att gå med på en högre ränta med längre återbetalningstid.

Finansinspektionen granskar området och har noterat eventuella möjligheter till tydligare vägledning och stärkt tillvägagångssätt vid kreditprövning. Finansinspektionen trycker även på vikten av införandet av ett nationellt skuldregister, som finns i flera nordiska länder och vilket flera tillfrågade konsumtionskreditbolag ställer sig positiva till.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att agera för att förbättra regleringar på konsumtionslånemarknaden så att inte fler låntagare hamnar i en orimlig skuldfälla?