Fråga 2019/20:1502 Folkhälsomyndighetens transparens

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under våren har Folkhälsomyndighetens presskonferenser avlöst varandra, i kombination med att myndighetens representanter deltagit i åtskilliga intervjuer. I samband med detta har de haft en svårslagen möjlighet att nå ut med tydlig information till allmänheten.

Även om den information som gått ut i många fall inte alls varit tydlig har det tveklöst tillhört det normala att vissa budskap återkommande har upprepats. Att myndigheten trots den unika möjligheten att nå ut med budskap i det tysta har ändrat rekommendationer på sin webbplats utan att gå ut med förändringarna har därför, med rätta, retat många av oss som noggrant följt deras pressträffar.

Vad som är än värre är att myndigheten tycks verka för att minska insynen i sin verksamhet. Detta har man gjort genom att hemligstämpla mötesanteckningar, vilket gör att deras arbete inte längre kan granskas på samma sätt som tidigare.

I ett meddelande till Sveriges Radio var detta tydligt då myndigheten skrev följande: ”Efter den 17 mars har inga minnesanteckningar expedierats och dessa minnesanteckningar har således inte blivit allmänna handlingar.” Vidare framgår det enligt Sveriges Radio, som hänvisar till läckta dokument, att ansvariga på myndigheten aktivt valt att ta beslut om att inte lämna ut några anteckningar i framtiden. På så sätt går det att dölja diskrepansen mellan den bild som kommunicerats ut av myndighetspersoner och verkligheten.

Vi ser med andra ord att man aktivt frångår offentlighetsprincipen, vilket kommer att försvåra en vital granskning. De höga dödstalen har som bekant också uppmärksammats internationellt, där man sedan start varit kritisk till att man inte agerat mot viruset i Sverige och därför bidragit till att en flagnande Sverigebild påverkats i en än mer negativ riktning. Att i rådande läge då försvåra transparensen som kan bidra till att nyansera de beslut som tagits kan inte ses som något annat än kontraproduktivt.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka generella åtgärder vidtar ministern för att Folkhälsomyndigheten ska ha ett transparent arbetssätt som underlättar den efterkommande granskningen av myndighetens hantering av covid-19-pandemin?