Fråga 2019/20:1489 Olika effekter av sänkta arbetsgivaravgifter beroende på företagens organisation

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sveriges Radios Ekot har rapporterat om att företagare och branschorganisationer kritiserar regeringens tidsbegränsade nedsättning av arbetsgivaravgifterna. Företrädare för restaurangbranschen och handeln menar bland annat att stöden till företagen kan slå olika beroende på hur företag är organiserade.

Den 3 april antog riksdagen regeringens förslag om en tidsbegränsad nedsättning av socialavgifterna. Det innebär att arbetsgivaravgifterna sänks mellan den 1 mars och den 30 juni 2020. För att ge en motsvarande lättnad till enskilda näringsidkare införs även en nedsättning av egenavgifterna. Nedsättningen gäller för upp till 30 anställda per företag och upp till en lönesumma om 25 000 kronor per anställd och månad.

Begränsningen som innebär att nedsättningen gäller för upp till 30 anställda leder till att stödet slår olika beroende på hur företag organiserar sig. Till exempel kan ett företag som organiserat sig i ett enda bolag inte ta del av nedsättningen för fler än 30 anställda. Samtidigt kan flera konkurrenter inom samma bransch som har privata franchisetagare under ett gemensamt varumärke ta del av nedsättningen i större omfattning. Detta exemplifieras inom restaurangnäringen, där vissa snabbmatsrestauranger drivs som ett bolag och andra drivs med hjälp av franchisetagare. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Hur avser ministern att säkerställa att nedsättningen av arbetsavgifter inte ska snedvrida konkurrensen mellan företag som organiserat sig på olika sätt?