Fråga 2019/20:1488 Kostnader och tidsåtgång för ansökan om omställningsstöd

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringen har föreslagit ett omställningsstöd för företag som fått minskad omsättning som en följd av covid-19-pandemin. Omställningsstödet kan ges till företag vars sammanlagda nettoomsättning för mars och april 2020 understeg 70 procent av den sammanlagda nettoomsättningen för mars och april 2019, om omsättningsminskningen är orsakad av spridningen av sjukdomen covid-19. 

Det är positivt att regeringen till slut, efter att Moderaterna drivit frågan i riksdagens finansutskott, valt att gå fram med stöd till företag som tappat omsättningen på grund av pandemin. Regeringens förslag har remitterats till berörda myndigheter och organisationer. Remissinstanserna har nu återkommit med synpunkter på förslaget.

En aktör som riktar skarp kritik mot regeringens förslag är organisationen Far, som är en branschorganisation inom redovisning, revision och rådgivning. Far menar att kravet på revisorsintyg för att ansöka om stöden är för omfattande. Enligt förslaget måste ett företag som ansöker om omställningsbidrag med minst 100 000 kronor bifoga ett skriftligt och undertecknat yttrande från en auktoriserad eller godkänd revisor alternativt ett registrerat revisionsbolag.

Detta ska baseras på en revision. Far menar att en sådan revision innebär ett omfattande arbete, vilket är både dyrt och tidskrävande för företagen. Det är inte rimligt att företag som drabbats av stora konsekvenser på grund av coronapandemin ska åläggas tidskrävande och kostsamma bördor för att ha möjlighet att erhålla det föreslagna omställningsstödet. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Har ministern för avsikt att minska den administrativa bördan för företag som ansöker om omställningsstöd och i så fall, på vilket sätt?