Fråga 2019/20:1487 Tilläggsdirektiv till utredningen om arbetskraftsinvandring

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Moderaterna presenterade sina förslag om arbetskraftsinvandringen den 1 februari 2020. Våra förslag värnar och vårdar en viktig liberal reform.

Regeringen beslutade den 6 februari 2020 att tillsätta en utredning om åtgärder för att attrahera internationell kompetens och motverka utnyttjande av arbetskraftsinvandrare (dir. 2020:8). Direktiven till utredningen lämnade dock en del att önska.

Tillsammans med Kristdemokraterna och Vänsterpartiet lade Moderaterna fram ett utskottsinitiativ i socialförsäkringsutskottet om att ge utredningen i uppdrag att komma med förslag för att stoppa kompetensutvisningarna, skärpa straffen för arbetsgivare som utnyttjar systemet, vid behov införa en ny brottsrubricering, ge arbetstagare som utnyttjas rätt till skadestånd samt införa en ordning där anställningskontraktet ska bifogas vid ansökan till Migrationsverket.

En majoritet i riksdagen beslutade den 1 april 2020 att tillkännage för regeringen att senast den 1 maj 2020 besluta om de nya direktiven för utredningen. Regeringen har ännu inte meddelat tilläggsdirektiv i enlighet med riksdagens beslut.

Att få stopp på utvisningar som sker på grund av brister eller avvikelser som är försumbara och ursäktliga blir särskilt viktigt för de arbetstagare och arbetsgivare som nu hanterar konsekvenserna av covid-19.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer regeringen att följa riksdagens uppmaning och i så fall när avser statsrådet att besluta om tilläggsdirektiv till utredningen om arbetskraftsinvandring?