Fråga 2019/20:1484 Risk att omställningsstödet utelämnar hyressänkning för företag

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringen har presenterat ett förslag till omställningsstöd för svenska företag. Stödet innebär att företag vars sammanlagda nettoomsättning för mars och april 2020 understeg 70 procent av den sammanlagda nettoomsättningen för mars och april 2019 kan få finansiellt stöd upp till 150 000 kronor. De fasta kostnader som avses i regeringens förslag är exempelvis kostnader för hyra och leasing.

För många företag är kostnader för hyra en av de största kostnaderna att uppbära. Hyreskostnader för företag är redan föremål för statligt stöd. En hyresvärd som sänkt den fasta hyran för hyresgäster i vissa utsatta branscher under perioden 1 april till 30 juni kommer att kunna söka stöd för att kompensera en del av nedsättningen.

Inom handeln finns det dock tecken på att det genomförda hyresstödet inte används i nämnvärd omfattning. Enligt en medlemsundersökning från branschorganisationen Svensk Handel har endast 21 procent av företagen som tappat mer än 50 procent av sin omsättning fått en reduktion av hyran av sin fastighetsägare.

En effekt av det nu föreslagna omställningsstödet skulle kunna vara att fastighetsägare blir mindre angelägna att sänka hyror för krisdrabbade företag. Detta då det kan anses troligt att företagen i stället kan få omställningsstöd att betala full hyra med. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur avser ministern att säkerställa att företag som erhåller omställningsstöd även ges möjlighet till hyressänkning från hyresvärden?