Fråga 2019/20:1482 Omställningsstöd till nya och växande företag

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronakrisens effekter på svensk ekonomi har utlöst en rad med konkurser, och osäkerheten är stor om hur det ska gå för många företag. De ekonomiska konsekvenserna av restriktionerna i samhället kommer vi förmodligen att få leva med i många år framöver, och det kommer att ha påverkan på svensk konkurrenskraft.

Särskilt oroande är det för nystartade företag och de företag som befinner sig i ett expansivt skede och kan ha en betydande omsättningstillväxt.

Nya företag som inte existerade i mars och april 2019 kan med de förslag som regeringen lagt fram inte ta del av omställningsstödet. Inte heller de företag där det skett en stor ökning av omsättningen efter mars och april 2019. 

Restriktionerna till följd av coronaviruset riskerar alltså att leda till att många livskraftiga unga företag som annars hade klarat sig väl och bidragit till Sveriges tillväxt och konkurrenskraft nu riskerar att gå under som en följd av hur de nuvarande reglerna för omställningsstödet ser ut. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att även inkludera nystartade företag och företag som varit inne i ett expansivt skede så att de kan ta del av omställningsstödet?