Fråga 2019/20:1475 Ytterligare åtgärder mot tvångsäktenskap

av Sara Gille (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Jag har tidigare interpellerat statsrådet kring denna fråga men ser att problemet fortfarande kvarstår i Sverige. Snart är det sommarlov, och flera barn riskerar tyvärr att föras utomlands för att utsättas för tvångsäktenskap. Det finns i dag ingen statistik på antalet som gifts bort, men vi vet att antalet är stort. Runt om i landet är flera unga tjejer oroliga för den kommande sommaren just på grund av detta när de i stället borde se fram emot ett härligt sommarlov.

Trots att det är olagligt och förenat med straffansvar att lura in någon hemmahörande i Sverige i ett äktenskap, till och med om det sker i ett land där det inte är straffbart, döms väldigt få för det i Sverige. Flera ärenden har prövats, men hittills finns endast två fall där någon dömts för brottet äktenskapstvång, och enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är mörkertalet stort. Ingen person i Sverige ska tvingas ingå i ett äktenskap man själv inte valt. Att själv bestämma vem man ska gifta sig med är en grundläggande rättighet i Sverige. Trots det har vi på senare år kunnat se en utveckling där allt fler unga känner att de inte kan välja partner fritt. Tvångsäktenskap kränker individens mänskliga rättigheter, och brottet får inte rättfärdigas med kultur, tradition, sedvänja, religion eller så kallad heder. Lagen mot tvångsäktenskap måste skärpas ytterligare och utvisning dömas ut vid allvarligare brott för utländska medborgare. Straffet bör också stå i proportion till brottet eftersom personen som utsätts för tvångsäktenskapet faktiskt berövats möjligheten att välja sitt eget liv. Äktenskap som redan ingåtts, och det genom tvång, hot eller psykologisk misshandel, ska ogiltigförklaras.

Statsrådet har tidigare meddelat att det här tillhör regeringens högprioriterade frågor. Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tänker ministern och regeringen vidta några åtgärder med anledning av att så få döms, och i så fall vilken typ av åtgärder?