Fråga 2019/20:1472 Gotlands näringsliv

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Varje år tar Gotland emot nära 1 miljon besökare. En tredjedel av öns ekonomi är helt beroende av turismen, som skapar uppemot 6 000 jobb varje år.

I år riskerar mycket av detta att gå förlorat, och regeringens stödåtgärder är långt ifrån tillräckliga för att rädda näringslivet, enligt de berörda aktörerna. Det så kallade omställningsstödet tar sikte på företag som haft problem under mars och april, då det fortfarande råder lågsäsong på ön och många företag därför inte startat upp sin verksamhet. Permitteringsstödet kan heller inte användas fullt ut eftersom många företag har få anställda under lågsäsong.

Regeringens stödåtgärder missar uppenbart Gotlands näringsliv under coronakrisen. ”Regeringen har ingen hjälpplan för Gotland, öns turistnäring får förlita sig på de hjälpinsatser som finns”, uttalade näringsministern nyligen.

Region Gotland och de lokala näringslivsorganisationerna vädjar i en skrivelse om ytterligare hjälp från regeringen. ”Vi har bokstavligt talat ingen tid att förlora”, skriver man i brevet.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan: 

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta i syfte att underlätta för Gotlands näringsidkare under denna kris samt för att företagen ska kunna återhämta sig när den väl ebbar ut?