Fråga 2019/20:1461 Inreseförbud för lärare

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under 2019 beviljade Migrationsverket arbetstillstånd till 156 grundskole-, förskole- och gymnasielärare. Majoriteten kommer från länder där engelska talas som modersmål. Vissa skolor kräver att lärarna besitter kunskaper i engelska motsvarande modersmålsnivå, vilket gör att den svenska arbetsmarknaden snabbt blir uttömd och lärare behöver rekryteras från utlandet.

Sedan den 17 mars 2020 gäller förordningen (2020:127) om inreseförbud till Sverige, vilken innebär ett förbud för tredjelandsmedborgare att resa till Sverige. Av 3 § tredje stycket framgår att de utländska medborgare som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige är undantagna från inreseförbudet.

Om utländska lärare inte undantas från inreseförbudet riskerar skolor att vid terminsstart i höst vara utan lärare. Att överlämna tolkningen av regeringens förordning till Polismyndigheten i varje enskilt fall när den utländska medborgaren står vid gränskontrollen ger inte förordningen förutsägbarhet. Dessutom riskerar ogrundade skillnader i bedömningarna att uppstå. Regeringen bör därför svara för sitt resonemang när den tog fram förordningen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet inom ramen för sin tjänsteutövning för att säkerställa att utländska lärare ska kunna resa in i Sverige?