Fråga 2019/20:1460 Konkurser inom turistbussnäringen

av Hans Rothenberg (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den senaste tiden har det lättats på vissa coronarestriktioner i samhället, vilket är till gagn för många som verkar och har sin försörjning inom de berörda näringarna. Fortfarande är dock många verksamheter i praktiken nedstängda, bland annat turistbussbranschen.

Merparten av de som bedriver turistbussverksamhet är småföretagare med stora grundinvesteringar. Sedan restriktionerna infördes i mars har dessa företag varken kunder eller intäkter men har fortfarande stora omkostnader för personal och hyror. Dessutom har man inför turistsäsongen stora kostnader för i förskott betalda hotell, restauranger etcetera. Merparten av dessa kostnader går inte att få ersättning för.

Myndigheters avrådan från att resa såväl kortare som längre sträckor är således på god väg att eliminera den svenska turistbussnäringen. Då merparten av dessa företag är små med begränsade möjligheter att bygga upp ett buffertkapital kommer de heller inte att ha möjlighet att återuppstå den dag krisen är över. Detta gäller många småföretag i flera branscher där turistbussbranschen här får tjäna som exempel.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad gör regeringen och statsrådet för att förhindra att de många småföretagen inom turistbussbranschen går i konkurs?