Fråga 2019/20:1458 Psykisk ohälsa i spåren av corona

av Magdalena Schröder (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I dessa kristider vi lever i nu är många oroliga. Många är oroliga för sin hälsa, för sina nära och käras hälsa och för sin ekonomi. Ensamheten som uppstår till följd av den nödvändiga sociala distanseringen kan komma att få negativa hälsoeffekter. Ensamhet innebär enligt 1177 Vårdguiden en ökad risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och demens. Risken ökar också för psykiska problem.

De som arbetar i vården befinner sig i frontlinjen av den kris vi befinner oss i. Hjältarna som arbetar i vården lever nu under stor stress. Oron att själva bli smittade, stressen att inte räcka till och ovissheten kring semester, arbetsbelastning och hur länge krisen kommer pågå tär troligtvis hårt på personalen i vården och deras familjer.

Psykisk ohälsa var ett stort problem före corona. Risken är mycket påtaglig att den psykiska ohälsan kraftigt kommer att öka i spåren av corona.

Med anledning av ovan önskar jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur agerar ministern med anledning av risken att psykisk ohälsa kommer att bli ett större samhällsproblem i spåren av corona?