Fråga 2019/20:1452 Sverige på EU:s risklista över flygplatser

av Anders Åkesson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

EU förde den 21 april upp Stockholms flygplatser på en lista över flygplatser i särskilt smittspridda områden med anledning av covid-19. Beslutet överraskade många i Sverige och förefaller tagits av Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (EASA) utan remiss till berörda flygplatser och flygbolag. Rimligt hade ju varit att till exempel Folkhälsomyndigheten (FHM) konsulterats inför EU:s beslut.

EASA uppdaterade samma lista så sent som den 27 maj. Tyskland är nu borta från listan. Högst sannolikt har det skett efter dialog mellan myndighetsföreträdare i Tyskland och EASA. Sverige/Stockholm är kvar på EASA:s lista.

Regeringen har betonat betydelsen av Sverigebilden samt att Sverige inte ska diskrimineras när resande och turism så sakteliga återstartar. Samtidigt är Stockholms flygplatser de enda i hela Norden som är uppförda på risklistan. Detta sätter ju därmed bilden av att det är förenat med risk att flyga till Sverige/Stockholm. Det är lätt att inse de negativa konsekvenserna av detta.

EU:s beslut kan få negativa konsekvenser och fördröja den gradvisa återöppningen av Europa. Signaler finns nu att flygbolag använder listan som en förevändning att undvika Sverige, och det vore olyckligt.

Vi ska självklart visa största respekt för smittspridningen och inte resa i onödan. Men med rätt säkerhetsåtgärder i hela EU finns bättre möjligheter för en etappvis återgång av flygtrafiken. 

Flyget är helt avgörande för att få in utländska turister till Sverige och står för 60 procent av alla utländska gästnätter. Sverige behöver också få tillbaka viktiga flyglinjer till europeiska storstäder för näringslivet. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Sveriges, i det aktuella fallet Stockholms, flygplatser ska tas bort från EU:s lista över särskilt utpekade flygplatser?