Fråga 2019/20:1445 Testutrustning för dem som ska köra upp

av Sten Bergheden (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Att ta körkort är en av de viktigaste utbildningarna som finns. Ett körkort skapar frihet att bo och jobba i hela landet, och man blir oberoende av hur kollektivtrafiken fungerar.

I dessa coronatider och nu framemot sommaren är det många som står i kö för att ta sitt körkort. Det kan vara för bil, lastbil, buss eller motorcykel med mera. Vanligtvis är det ofta lite extra köer inför sommaren, och väntetiderna kan bli lite längre. Men ett problem som nu förvärrar situationen avsevärt är risken för att bli smittad av corona, vilket gör att de som ska skriva teoriprov eller köra upp måste vara garanterat friska så att alla kan sitta i teorisalen eller i uppkörningsfordonet utan risk för smitta.

Trafikverket har tvingats minska antalet personer i teorisalen för att kunna klara avståndskraven, men i fordonet är det svårare att lösa problemet med avstånd, och mycket arbete går åt till att sanera och rengöra fordonen mellan varje uppkörning.

Att testa alla som ska köra upp borde öka säkerheten och minska risken för smittspridning. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta något initiativ för att snabbt få fram testutrustning och tester för personer som ska köra upp och därmed minska de långa köerna, som riskerar att öka på grund av coronakrisen?