Fråga 2019/20:1437 Åtgärder mot extremism och terror

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Enligt uppgifter i medier har Säkerhetspolisen nyligen pekat på att ett flertal individer med kopplingar till våldsbejakande extremistmiljöer driver skolor och förskolor i Sverige.

Att driva skolor är en väg in – det finns självklart andra såsom via föreningsliv – till att få ta del av statliga eller kommunala bidrag som ytterst finansieras av våra gemensamma skattemedel. På sikt kan ökade medel och möjligheten att påverka unga människor bidra till ytterligare radikalisering och tillväxt i extremistmiljöerna.

Denna problematik kommer att vara en viktig utmaning för Sverige framgent och får inte glömmas bort, trots rådande coronakris. Myndigheter, som polisen, Säpo och Försvarets radioanstalt (FRA), som har till uppgift att identifiera, analysera och möta hoten mot Sverige måste därför garanteras tillräckligt med resurser för att lösa sina uppgifter.

I FRA:s årsredovisning för 2019 konstateras: ”De ökande spänningarna gör vår rapportering om både militära aktiviteter i Sveriges närområde och hybridkrigföring mer efterfrågad än någonsin. Terrorhotet har under året fortsatt att vara påtagligt. Vi har levererat stöd till uppdragsgivarna i denna fråga. Att bidra till att förhindra terrordåd hör till FRA:s viktigaste uppgifter som underrättelsemyndighet.”

FRA:s arbetsbelastning har de senaste åren ökat betydligt som ett resultat av både ett försämrat säkerhetsläge och ett stort terrorhot. Det finns därför skäl att höja anslaget till FRA. Jag kan dock konstatera att regeringen i sin vårbudget inte tillför några extra resurser till myndighete.

Med anledning av det ovanstående skulle jag vilja ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka Sveriges säkerhet och stävja nuvarande tillväxt i extremistmiljöerna?