Fråga 2019/20:1432 Svagt internationellt engagemang mot osund djurhållning

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Bara två dagar efter att undertecknad lämnat in en skriftlig fråga (nr 1397) rörande regeringens agerande, eller snarare brist på agerande, mot undermålig djurhållning i olika länder kom ett så kallat svar. Detta svar var nästan ordagrant identiskt med svaret på en annan skriftlig fråga (nr 1211), vilken låg till grund för att den senaste frågan ställdes. Därav tydliggjordes det också i den motiverande texten att undertecknad inte var nöjd med svaret.

Detta förfarande vittnar tyvärr om bristen på engagemang hos regeringen, när man till synes inte ens har läst riksdagsledamöters motivering till de frågor som ställs utan i stället rakt av kopierat äldre texter. Vidare ser vi i svaret hur ministern påstår sig noga följa beslutet i den kinesiska nationella folkkongressen om att förbjuda olaglig handel med och konsumtion av vilda djur i landet. Det finns bara ett problem med det påståendet, nämligen att det beslut som den nationella folkkongressen i Kina har tagit sedan länge är upphävt. Ministern kan därmed tveksamt följa utvecklingen noga som hon påstår sig göra, såvida det inte finns ett nytt beslut som det inte rapporterats om i medierna. Vidare kan man fråga sig vad det betyder att förbjuda redan olaglig handel med vilda djur.

Regeringens icke-svar på den senaste frågan kan bara tolkas som att regeringen inte vidtagit några åtgärder alls sedan pandemin började för att förhindra de fruktansvärda djurmarknader vi ser i Kina, Vietnam och andra länder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har regeringen vidtagit några som helst åtgärder sedan pandemins start som syftar till att förhindra förekomsten av osunda djurmarknader i andra länder?