Fråga 2019/20:1430 Det nordiska samarbetet och vägen framåt ur coronakrisen

av Arman Teimouri (L)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Våra nordiska grannar lättar nu på en del av de restriktioner som införts under pandemin för att minska smittspridningen. Man planerar inför en gradvis öppning av ländernas gränser och sneglar på till exempel Baltikum som infört en resebubbla som medborgare från Estland, Lettland och Litauen fritt kan resa inom. I både Norge och Danmark ifrågasätts dock om Sverige skulle kunna vara del av en motsvarande nordisk resebubbla. Sverige ses som en risk med högre smittspridning än övriga nordiska länder och riskerar därför att exkluderas när våra grannländers gränser öppnas.

Det nordiska samarbetet bygger på solidaritet, koordination och samverkan mellan länderna. Detta gäller framför allt i kristider då samarbetet behövs som mest. Att Sverige då riskerar att hamna på sidlinjen och exkluderas från vägen framåt när de nordiska samhällena börjar öppna upp är högst oroväckande. Om inte annat så vore symboliken förödande för Sveriges anseende. Bilden blir att Sverige är en riskfaktor som inte kan inkluderas fullt ut i det nordiska samarbetet. Detta kan även få konsekvenser internationellt utanför Norden. Bilden av ett Sverige som alltid går sin egen väg och inte går att samarbeta med är inte något eftersträvansvärt.

Även om Sverige har en högre redovisad smittspridning än våra nordiska grannar måste vi visa att vi fullt ut deltar i det nordiska samarbetet. Isolering och utanförskap är inte vägen framåt. Det är nu det verkligen behövs koordination och samverkan inom Norden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att säkra Sveriges inkludering i det nordiska samarbetet och vägen framåt efter coronapandemin?