Fråga 2019/20:1428 Omtag för resebranschen

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Den hårt drabbade resebranschen och arrangörer av paketresor har i praktiken haft näringsförbud under tre månader. De har hamnat utanför i stort sett alla åtgärdspaket.

Vid statsministerns frågestund den 14 maj ställdes en fråga angående vilka åtgärder utöver det uppdrag som Kammarkollegiet fått av regeringen som regeringen är beredd att vidta för att rädda den svenska resebranschen.

På det svarade statsministern att han inte kan regelverket i detalj och därför inte kunde svara på vilka företag som direkt träffas av garantier och åtgärder för att hålla igång likviditeten. Statsministern sa också att när det kommer till detaljer så fick han bli svaret skyldig men att företag ska kunna överleva den här perioden för att komma igång igen så snabbt som möjligt. Det framfördes också från statsministern att poängen med satsningen på näringslivet med hjälp av olika åtgärder – och så nämns kostnadssänkningar, lånemöjligheter och garantier – är att företagen ska kunna klara sig.

Det Kammarkollegiet fått i uppgift av regeringen är att skyndsamt utreda och tydliggöra om och under vilka omständigheter vouchrar och liknande värdebevis som avser paketresor och sammanlänkande researrangemang som erbjuds till resenärer omfattas av en ställd resegaranti. Kammarkollegiet ska senast den 31 augusti redovisa vilka åtgärder som vidtagits.

Statsministerns besked från den 13 maj om ytterligare restriktioner till den 15 juli innebär ett tydligt besked om att resebranschen kommer att vara en svensk förlorad bransch om de inte får hjälp att övervintra. När dessutom tiden är satt till den 31 augusti för svar från Kammarkollegiet tillsammans med Konsumentverket så har hela sommaren passerat och loppet är sannolikt kört.

På Konsumentverkets sida kan vi i ett pressmeddelande från den 11 maj läsa följande:

”När resor och evenemang ställs in i spåren av coronapandemin har konsumenterna rätt att få pengarna tillbaka, inte bara presentkort eller löfte om senare evenemang. Det är Konsumentverkets ståndpunkt i en mycket aktuell fråga som rör både konsumenter och företag. Ställningstagandet ska ses som vägledande av företag i branschen och vara till hjälp för drabbade konsumenter.”

Det betyder att den fråga som myndigheterna ska titta på till senast den 31 augusti redan har ett svar.

Branschen har önskat se en liknande lösning som Danmark har med en krisfond här och nu för övervintring samt att det byggs en svensk resebuffert framåt som blir självfinansierande.

Danmark har i folketinget gett 1 miljard kronor i direkt stöd till sin resebransch, plus fonderat 1,5 miljarder för krisens första månad, plus fonderar ytterligare 1,5 miljarder för perioden efter april.

Resebranschen har inga inkomster och blir sittande med Svarte Petter när resenärer begär tillbaka sina pengar för uteblivna resor. Anledningen är paketreselagen inte i grunden är byggd för den kris vi nu befinner oss i.

Kunden har rätt till återbetalning inom 14 dagar av hela resans pris om en paketresa ställs in eller vid extraordinära händelser. På grund av flygbolagens ansträngda situation återbetalas inte outnyttjade flygbiljetter kontant. Det innebär att arrangören åläggs att återbetala hela priset. Situationen blir ohållbar när reseföretag inte säljer några nya resor och dessutom måste betala ut för inställda resor.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Är statsministern och regeringen inom det snaraste villiga att ta ett omtag i denna fråga och ge den svenska resebranschen en möjlighet att övervintra?