Fråga 2019/20:1417 Danska utsläpp av avloppsvatten

av Nina Lundström (L)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Ledningen som leder Köpenhamns avloppsvatten till reningsverk ska stängas av tillfälligt på grund av en stor nybyggnation. Bolag har fått klartecken att släppa ut 290 000 kubikmeter orenat avloppsvatten i Öresund.

Esbokonventionen går ut på att man måste ta hänsyn och informera andra länder som påverkas av utsläpp som görs. Naturvårdsverket har inte kontaktats av Danmark. Utsläppsplanerna har kritiserats av experter och organisationer, som varnat för ökad algblomning. Havstemperaturen kan bli högre och miljöpåverkan är uppenbar. 

Arbetet med att skydda haven från nedskräpning pågår internationellt och i EU-samarbetet. EU har antagit ett ramdirektiv om en marin strategi (2008/56/EG). Målet är att uppnå eller upprätthålla en god miljöstatus i Europas hav. I Sverige är Havs- och vattenmyndigheten ansvarig för arbetet med direktivet.

Hoten mot havsmiljön ökar i omfattning. De belastningar som påverkar svenska havsområden i dag bedöms bland annat utgöras av tillförsel av näringsämnen (kväve och fosfor), tillförsel av farliga ämnen samt tillförsel av marint skräp.

Inom miljöpolitiken prioriteras att stärka ekosystembaserad förvaltning, inklusive havsplanering och skydd av marina områden. Det handlar om att minska föroreningar och marint skräp samt att tydliggöra klimatets koppling till hav och kust. Men utvecklingen i Danmark påvisar nya hot mot miljön. Sveriges havsmiljöer och kuster påverkas av vad andra länder gör. Det krävs internationellt samarbete för att förbättra miljötillstånden i haven. Det behövs även bättre samarbete med länder i vårt närområde. Danmark och Sverige borde gemensamt skydda havsmiljön.

Jag vill därför fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att hindra att avloppsvattenutsläpp sker i Danmark som riskerar att försämra vattenkvaliteten, och miljöstatusen, utmed Sveriges kuster och stränder?