Fråga 2019/20:1411 Omställningsstödet

av David Josefsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 30 april, cirka en och en halv månad efter att coronakrisen slog till på allvar i det svenska samhället, presenterade regeringen och dess stödpartier ett förslag på omställningsstöd för företag som tappat minst 30 procent av sin omsättning. Förslaget ska kunna träda i kraft den 1 juli i år.

Att regeringen till slut presenterat ett stöd för företag som tappat kraftigt i omsättning på grund av coronakrisen är bra, men tiden är en kritisk faktor.

Den 20 maj presenterade Svensk Handel en undersökning som visade att av de handlare som tappat minst 30 procent av försäljningen svarar drygt var femte (22 procent) inom detaljhandeln – och var tionde inom partihandeln – att det är osäkert om de klarar av att vänta tills omställningsstödet träder i kraft den 1 juli. Uppräknat till hela handeln motsvarar det 4 500 detaljhandelsföretag och 1 800 företag inom partihandeln. Totalt handlar det om 6 300 handelsföretag.

Undersökningen visar också att drygt varannan handlare (52 procent) inom detaljhandeln har finansierings- eller likviditetsproblem. Inom partihandeln är siffran 44 procent. Handlarnas svar indikerar också att 45 000 handelsjobb redan har försvunnit eller riskerar att försvinna och att fler än 100 000 personer kommer att beröras av färre arbetade timmar. 

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att påskynda införandet av det aviserade omställningsstödet?