Fråga 2019/20:1410 Körkort som hotas av nedlagda provkontor

av Sten Bergheden (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige är beroende av att människor har körkort och bil för att kunna bo och arbeta i hela landet. Därför är det viktigt att Trafikverket har en stor tillgänglighet till de teoretiska och praktiska prov som man måste klara för att få körkort.

Därför blir det mycket anmärkningsvärt att Trafikverket planerar att lägga ned de teoretiska förarproven i Mariestad – ett beslut som drabbar körkortstagare i Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner. Dessa kommuner och Skaraborg är ett område där körkort är nödvändigt både för jobb och för boende i området. Att då ta bort tillgängligheten och göra det svårare för körkortstagare i detta område utan att ha gjort någon form av konsekvensbeskrivning eller ha tagit någon större dialog med berörda kommuner verkar vara ett anmärkningsvärt och nytt arbetssätt av Trafikverket.

Trafikverket har beskrivit att anledningen till beslutet är effektivisering och att provpersonal ska slippa åka till Mariestad. Ett annat argument har varit att det förekommit fusk och oordning vid förarproven.

Att påstå att det sker en effektivisering utan att Trafikverket har gjort en fullständig konsekvensbeskrivning av beslutet och där tagit hänsyn till tillgängligheten för tre kommuners körkortstagare verkar inte vara helt genomarbetat. 

Trafikverket framhåller alltså fusk och oordning vid proven, ett problem som varit känt länge överallt i Sverige på proven och ett problem som Trafikverket borde åtgärdat för länge sedan, som skäl för att flytta verksamheten. Här borde väl Trafikverket redan tidigt ha åtgärdat detta på samtliga kontrollplatser och eventuellt ha kallat in vakter eller extra personal vid behov.

Jag förutsätter att ministern har täta kontakter med Trafikverket och utgår från att problemen ovan kommer att diskuteras vid något av dessa möten, då förutsättningarna för att ta körkort snarare behöver underlättas och absolut inte försvåras. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra för att behålla tillgängligheten för landets körkortstagare till både de teoretiska proven och de praktiska körproven?