Fråga 2019/20:1403 Regeringens agerande angående Svevias deltagande i upphandlingar

av Lars Hjälmered (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Tidigare i år rapporterade Dagens industri om hur lokala leverantörer och anläggningsföretag reagerat på statligt ägda Svevias agerande för att vinna Trafikverkets upphandlingar.

Organisationen Företagarna har gjort en granskning av 285 av Trafikverkets upphandlingar inom drift och anläggning som Svevia vunnit mellan 2013 och 2018. Granskningen visade att Svevias anbud avviker med i genomsnitt 23 procent mot övriga anbud. Företagarnas expert på upphandling konstaterade att de aldrig tidigare upptäckt så stora avvikelser gällande anbud i upphandlingsförfaranden.

Moderaternas principiella utgångspunkt är att staten som huvudregel inte bör äga eller driva företag, om det inte finns ett särskilt samhällsuppdrag som är svårt att klara av på annat sätt eller om det motiveras ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv.

Svevia saknar särskilt beslutat samhällsuppdrag och bör således på sikt inte vara en del av den statliga bolagsportföljen. Men staten är en stor företagsägare och kommer att så vara under överskådlig tid. Det ställer höga krav på tydliga principer.

Exempelvis ska statliga företag som verkar på en konkurrensutsatt marknad, enligt marknadsmässiga krav, bidra till en effektiv och rättvis konkurrens. Gällande Svevia, och även dess dotterbolag Arento, har det ifrågasatts om så varit fallet. Flera företagare har på senaste tiden vittnat om hur Svevia och Arento fortsätter att sänka sina anbud och vinna upphandlingar till låga priser. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att de statliga bolagen Svevia och Arento ska konkurrera på rättvisa villkor i upphandlingar med kommuner och myndigheter?