Fråga 2019/20:1399 Kinas hårda tag mot Hongkong

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Hongkong är ett av världens största finanscentrum, mycket tack vare goda relationer till omvärlden och en frihet som påminner om den vi har i väst. Tidigt på fredagsmorgonen den 22 maj kunde vi dock läsa hur Hongkongbörsen initialt föll hela 4 procent, och demokratiaktivister har talat om slutet på det Hongkong som vi känner i dag.

Raset vittnar om att något allvarligt håller på att hända, och så är det. Kina, som har inlett sin folkkongress, har tydligt signalerat att de önskar påföra Hongkong nya säkerhetslagar. Det är ett led i att förverkliga de planer som förra årets protester handlade om. Hongkong har varit en självstyrande del av Kina sedan området lämnades över från Storbritannien 1997. De friheter som utlovades Hongkong vid överlämnandet ser nu ut att försvinna och därmed även den omtalade policyn ”ett land, två system”.

Demokratiaktivister i Hongkong har redan ställts inför rätta. Hittills har omkring 8 000 demonstranter gripits och över 1 400 åtalats. Flera av de tongivande personer som åtalats anklagas för att vid olika tillfällen ha organiserat och deltagit i protestmarscher som inte först fått tillstånd av myndigheterna. En av de demonstrationer som inte fått tillstånd samlade en fjärdedel av Hongkongs befolkning, 1,7 miljoner människor.

Utvecklingen är naturligtvis mycket oroväckande. I takt med att den djupt odemokratiska kinesiska regimen får ett utökat globalt inflytande ser vi hur förtrycket också ökar.

Med anledning av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Har ministern på något sätt visat, eller avser ministern att visa, Hongkongs invånare sitt stöd eller på annat sätt bistå dem under rådande situation i syfte att försvara deras frihet?