Fråga 2019/20:1380 Kommuner som drabbas särskilt hårt av covid-19

av Magnus Jacobsson (KD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Krisen i spåren av covid-19 har fått katastrofala följder för delar av näringslivet och en del kommuner som normalt har stora intäkter från turism. Företagen i och omkring Arlanda Airport har sett sin omsättning minska med 98 procent till följd av att externa kunder inte kan ta sig in och handla då flygplatsen är en skyddad zon till vilken endast resenärer har tillträde. I Åre har, efter direkta uppmaningar från Folkhälsomyndigheten, de flesta skidanläggningar stängts ned. Stora delar av turismens intäkter försvinner därmed. I Strömstad och Töcksfors har gränshandeln upphört då Norge har stängt gränsen till Sverige.

Regeringens olika införda och planerade stödåtgärder verkar givetvis främjande för drabbade företag. Kommunerna kommer också att kunna ta del av det generella kommunala stödet som inrättats med anledning av pandemin. Samtidigt kan det konstateras att kommuner som normalt förlitar sig på turism har drabbats på ett exceptionellt sätt i dessa tider.

Det finns därför anledning för regeringen att göra en kartläggning av hur många kommuner som drabbas på ett liknande sätt som de fyra kommuner jag nämnt ovan. Regeringen bör också återkomma med utökat stöd till kommunerna, som nu drabbas hårt. Kommuner som ser sin skattebas eroderas får allvarliga problem att upprätthålla sina åtaganden för välfärden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vilka initiativ är statrådet beredd att ta för att identifiera och analysera de behov som ekonomiskt utsatta kommuner har till följd av covid-19?