Fråga 2019/20:1378 Livsmedelsstrategin

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vi är många som värnar det svenska lant- och skogsbruket av många orsaker. Vår svenska livsmedelsproduktion är kritiskt viktig i många avseenden.

Svenska bönder har under mycket lång tid arbetat idogt med att i dag kunna vara bland de allra bästa i världen på hållbart jordbruk. Våra lantbrukare är världsledande på djurskydd, miljösäker framställning av livsmedel, en trygg arbetsmiljö och att hålla de livsfarliga antibiotikaresistenta bakterierna i schack genom att inte överutnyttja antibiotika. 

Det här har inte kommit av sig själv. Det har inte kommit gratis. Därför är det märkligt att det offentliga Sverige inte använder sig av samma krav vid inköp av livsmedel som vi ställer på våra livsmedelsproducenter.

I coronakrisen har det blivit helt uppenbart att svensk krisberedskap har varit undermålig. Det gäller inte minst vår livsmedelsförsörjning. I dag har vi en självförsörjningsgrad på under 60 procent. Det är inte hållbart.

Sveriges riksdag har beslutat om en livsmedelsstrategi för att höja vår självförsörjningsgrad. Den togs beslut om i juni 2017. Men ännu har våra lantbrukare inte sett någonting av detta på gårdsnivå, där produktionen och det hårda arbetet görs.

I coronakrisen har det också blivit svårt med arbetskraft. Gränserna är mer eller mindre stängda. Tusentals svenska arbetsföra människor är permitterade. Studier på universitet och gymnasieskolor sker på distans. Arbetslösheten i Sverige spås bli högre än under finanskrisen på 90-talet.

I livsmedelsstrategins namn borde det initieras ett departementsöverskridande arbete för att vårt svenska lant- och skogsarbete snabbt får den arbetskraft det behöver.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kommer statsrådet att ta ytterligare initiativ för att stärka vår självförsörjningsgrad och uppnå de mål som satts i livsmedelsstrategin?