Fråga 2019/20:1371 Vattenfalls roll i bredbandsutbyggnaden

av Lotta Olsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Bredbandsutbyggnaden i hela landet är en avgörande framtidsfråga. Bredband är i dag lika viktigt som telefonin var då den byggdes ut i Sverige. Bredband underlättar människors möjlighet att arbeta hemifrån, men skapar också möjlighet till ökad service för många genom att man kan beställa varor på nätet.

Dessutom ser vi i coronatider att hälso- och sjukvården arbetat dels med rådgivning, dels med att man kan träffa sin läkare eller annan vårdpersonal ”online”. Detta gör oss mindre sårbara men gör också att våra vårdcentraler exempelvis kan upprätta den service för vanlig hälso- och sjukvård man har till uppdrag att ge medborgarna utan att de ska behöva besöka en vårdcentral i onödan och därmed riskera att bli smittade av coronaviruset.

Bredbandsutbyggnaden i Sverige följer inte den från början planerade utbyggnaden, vilket förhindrar utveckling och försämrar människors möjlighet att ta del av service och arbeta hemifrån.

Vattenfall har en del i den infrastruktur som finns nedgrävd för att skapa framtida bredbandsinfrastruktur, men i dagsläget utnyttjas den inte så väl som den skulle kunna göras.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att ge Vattenfall ett tydligare uppdrag för att underlätta bredbandsutbyggnaden i Sverige?