av Anders Hansson (M)
till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)
Sjöfarten tar på årsbasis ca 30 miljoner passagerare till och från Sverige och transporterar 90 procent av allt gods i landet.
Svensk sjöfart står dock, i spåren av covid-19-pandemin, inför ytterst stora utmaningar. Passagerartrafiken har i praktiken upphört och en nedgång har även skett i godsflödena till och från Sverige. Våra rederier blöder pengar, och risken är uppenbar att svensk sjöfart kommer att påverkas negativt under längre tid.
Infrastrukturministern har i medierna uppgett att regeringen är mån om att säkra sjöfarten under krisen. Detta till trots saknar branschen handfasta och direkta åtgärder för att göra just detta.
En sådan åtgärd vore att genomföra en tillfällig förändring av lagen om sjöfartsstöd. Stödet är en grundläggande förutsättning för många rederier att genomföra sin verksamhet. Under pandemin tvingas dock fartyg läggas på land, och därmed uppfylls inte förutsättningarna för att få stödet. En förändring måste till så att stödet alltjämt betalas ut.
Detta föreslog även delegation för sjöfartsstöd på Trafikverket för över två månader sedan. Dock har inget initiativ kring detta tagits av vare sig statsråd eller regering.
Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir med anledning av ovanstående:
Ämnar ministern vidta några konkreta åtgärder och i så fall vilka i syfte att säkerställa att en tillfällig förändring av förordningen om sjöfartsstöd ytterst skyndsamt kan göras i syfte att säkra svensk sjöfart?