Fråga 2019/20:1353 Omställningsstöd

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Omställningsstödet från regeringen ska kunna beviljas till företag och organisationer som har F-skatt så att alla företagsformer inkluderas, vilket då även kommer enskild firma till del. I exempel nämns till exempel en restaurang som ställer om till hämtmat, ett taxiföretag som ställer om sina leveranser eller en industri som ställer om sin produktion till sjukvårdsmaterial. För att man ska kunna ta del av stödet ska omsättningen ha minskat med minst 30 procent i mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året.

Beskedet som lämnats från regeringen är att utbetalningen av pengarna ska ske senast den 1 juli – men gärna innan dess då läget för svenska företag är akut.

I dialog med företagare och organisationer framkommer det att mars månad 2020 fortfarande var en månad där det fanns kunder, och det fanns tidigare avtal som skrivits och som det levererades på. Därav blir mars månad missvisande för den verklighet som sedan tvärnitade och ska utgöra jämförelsepunkt. Risken är att det framstår som att företag som har inkomstbortfall med det här förslaget ser ut som om de har inkomster med vald referenspunkt, nämligen mars. Regeringens val av mätpunkt blir med andra ord felaktig i förhållande till verkligheten när det gäller behov av hjälp och stöd.

Det som också framkommer i samtal är att utbetalning senast juli månad är en tidshorisont som företag inte klarar. Många kvinnor driver exempelvis ett litet företag i enskild firma, och ska de stå utan kunder från mars/april till juli månad med fasta kostnader kvar och de till exempel säljer hudbehandlingar så fungerar det inte. Du kan inte ställa om, du kan inte övervintra till juli och du har enskild firma, så dina fasta kostnader för hyran av lokalen med mera kommer att tas från din privata ekonomi. Då kan du tvingas lämna din privata egendom, och du är inte berättigad till A-kassa eller sociala medel. Det finns ett antal företag som många gånger drivs av kvinnor som hamnar i en svår sits mellan stolarna.

Med anledning av ovan vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att ta initiativ för att här och nu ändra förslaget till att utbetalningar kan ske mer omgående samt att inte ha mars månad som mätreferens så att företag har möjlighet att övervintra?