Fråga 2019/20:1345 Grödebaserad bioolja

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 29 april presenterade Finansdepartementet ett förslag om att från 2021 införa energi- och koldioxidskatt på vissa biooljor för värmeproduktion. Skattepromemorians förslag innebär att befrielsen från energiskatt och koldioxidskatt avskaffas för andra skattepliktiga biobränslen för uppvärmning än biogas och biogasol. Det betyder att de så kallade grödebaserade biooljorna, till exempel restprodukter från livsmedelsindustrin, kommer att behöva betala motsvarande energi- och koldioxidskatt som fossila bränslen.

En konsekvens av skatteförslaget blir att dessa biooljor, som i dag främst används i fjärrvärmebranschen som spets- och reservbränsle de kallaste vinterdagarna, kommer att bli alldeles för dyra att använda. Det föreslås också att befrielse från energi- och koldioxidskatt för biogas och biogasol begränsas till att endast gälla för bränslen som inte är framställda av grödebaserade biobränslen. En förutsättning för att skattebefrielse ska kunna medges är att bränslet omfattas av ett så kallat anläggningsbesked som visar att hållbarhetskriterierna för bioenergi är uppfyllda.

Detta blir en skatt som kommer att leda till ökad användning av fossila bränslen, och man räknar med ökade utsläpp på 4 600 ton CO2 per år. Regeringen erkänner själv att skatteförslaget kommer att leda till en ökad användning av fossila bränslen. Biooljor som är grödebaserade får då samma energi- och koldioxidskatt som sina fossila motsvarigheter från och med nästa år. Samtidigt gör nu flera aktörer i branschen investeringar i mångmiljonbelopp för att ställa om sina anläggningar till att kunna gå på biooljor.

Jag valde att lyfta en fråga krig detta på frågestunden i kammaren den 7 maj. Tyvärr svarade inte miljö- och klimatministern på min fråga. 

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Har regeringen vidtagit samtliga åtgärder och uttömt alla möjligheter för att få ett förlängt godkännande från EU-kommissionen om en fortsatt skattebefrielse för biooljor?