Fråga 2019/20:1343 Nordiska samarbeten med anledning av covid-19

av Hans Wallmark (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

I praktiken har de stängda gränserna i Norden slagit hårt mot utbyte, ekonomi och pendling och har även delat familj, släkt och vänner som kommit att hamna på olika sidor. Det är mycket långt från tanken på nordisk öppenhet. Nordiska rådet har via sitt presidium uttalat sig med en stark förhoppning om att Nordens regeringar ska kunna mejsla fram en samsyn efter pandemin och när utbytet mellan våra länder åter närmar sig en mer normal situation. Ett brev har för någon vecka sedan sänts till de nordiska statsministrarna.

I detta brev hänvisar Nordiska rådet till den strategi för samhällssäkerhet som Nordiska rådet enhälligt antog på sessionen i Stockholm i oktober 2019. Presidiet uppmanar de nordiska regeringarna att implementera förslagen i strategin, och nämner särskilt förslaget om att de nordiska regeringarna borde samordna sina insatser när det gäller att säkra tillgången till viktig medicin och annan hälsoutrustning. Vidare framhålls behovet av en uppdaterad nordisk riskanalys och beredskapsplan och föreslås att det inrättas en oberoende nordisk krisberedskapskommission.

Presidiet vill att de nordiska länderna hjälper varandra under den pågående coronakrisen efter behov och möjlighet, till exempel med medicinsk utrustning och hälsopersonal. Det understryks även att regeringarna bör sträva efter att minimera de negativa följder för den fria rörligheten i Norden som uppstått efter de reserestriktioner som införts. Dessutom uppmanas regeringarna att utvärdera hur man kan vara mera samspelta inför kommande epidemier för att förhindra att nya gränshinder uppstår. Presidiet vill att de nordiska länderna samordnar sina insatser när det gäller att starta upp ekonomin igen efter covid-19.

Med anledning av detta vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Har statsministern för avsikt att tillsammans med övriga regeringschefer i Norden arbeta i enlighet med den inriktning som parlamentarikerna över parti- och nationsgränser formulerat genom ett brev från Nordiska rådets presidium avsänt för några veckor sedan till statsministrarna?