Fråga 2019/20:1341 Samråd vid nya kraftledningar

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

När nya kraftledningar ska byggas i Sverige så ska Svenska kraftnät genomföra så kallade samråd med de markägare som blir berörda utav exempelvis den mark som man vill ta i anspråk. Det är mycket viktigt att detta sker så att till exempel markägare genom sina organisationer som LRF och skogsägarföreningarna kan reagera om det är något som man anser inte känns bra

Dock är det så att när en befintlig ledning ska förnyas så räcker det för Svenska kraftnät att man genomför ett informationsmöte. Ett samråd där synpunkter kan lämnas sker då alltså inte. Även om ledningen redan finns på plats och mark redan är tagen i anspråk så bör ju även här ske samråd så att du som markägare ska kunna ge dina synpunkter i stället för att som nu bara bli informerad om att det kommer att ske. Mera mark kanske inte behöver tas i anspråk men utifrån ett äganderättsperspektiv är det viktigt för markägaren att kunna framföra åsikter om sin mark.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Kommer statsrådet att verka för att samråd alltid ska ske oavsett om det är en ny ledning som ska byggas eller en befintlig leding som ska förnyas på mark där det redan finns en ledning?