Fråga 2019/20:1334 Paketresefond för företag inom resebranschen

av Helena Antoni (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Riksdagens ledamöter har fått ta del av en berättelse från min hemkommun, där två personer startat en resebyrå med egna resurser. Man erbjuder en unik möjlighet för många ungdomar att resa, träna och möta människor från hela världen. En mycket värdefull upplevelse för många.

Just nu ser dessa unga företagare sin dröm gå i spillror. Enligt paketreselagen ska de återbetala alla bokningar men får ingenting tillbaka från sina underleverantörer. Detta har gjort att de varit tvungna att säga upp de två anställda de äntligen fick möjlighet att anställa i höstas, och de har själva ansökt om stöd för permittering. Detta är en situation som kommer att göra det omöjligt att vidareutveckla företaget åren framöver, även efter det att coronakrisen lagt sig.

Detta är ett öde som många resebolag står inför just nu, och de får ingen hjälp. Krispaketen räcker inte fram och resebyråer står nu med endast återbetalningskrav och inga intäkter. Om vi på allvar menar att vi vill ha kvar dessa företag även efter krisen är det viktigt att vi agerar nu. Ett exempel på en relevant åtgärd är att upprätta en fond för paketresebolag likt den som Danmark nu infört.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att verka för att regeringen lämnar förslag om en paketresefond för att säkra framtiden för de svenska resebolagen?