Fråga 2019/20:1331 Coronakrisens påverkan på prospekteringsbolag inom gruvnäringen

av Helena Antoni (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

De svenska företagen står just nu inför näst intill omöjliga utmaningar. Coronapandemin har slagit ut ekonomin för oerhört många företag, som bara på några veckor helt tappat sin marknad.

Industrin i stort har dock bättre förutsättningar att möta den rådande situationen, och det är viktigt att de företag som kan får möjlighet att fortsätta hålla igång verksamheter. Inom gruvnäringen råder dock stor osäkerhet. Här är det prospekteringsbolagen som påverkas mest då de ofta är små och inte har intäkter från egen gruvproduktion. De är därför helt beroende av externt kapital, vilket gör att bolagen under rådande omständigheter löper risk för stora förluster och konkurser. Prospektering är en viktig del av gruvverksamheten och är mycket beroende av yttre faktorer vilket gör att själva prospekteringstiden ofta är mycket mer begränsad än vad tillståndet tillåter.

Jag har nu fått till mig färsk information om att prospekteringsbolagen i rådande läge har oerhört svårt att få tillgång till kapital. Med osäker tillgång till kapital har de heller inte möjlighet att utföra planerade arbeten. Det är något som kommer att påverka Sveriges ställning långsiktigt som gruvnation. Eftersom minerallagen bygger på att prospektering ska utföras effektivt och kontinuerligt av utföraren är ett snabbt besked om förlängning av befintliga undersökningstillstånd högst önskvärt. Det tar lång tid att planera och förbereda undersökningsarbeten, och administrationsbördan är tung innan man kan ge sig ut i fält då det är många godkännanden som först ska finnas på plats. Tyvärr är det många som riskerar att förlora sina tillstånd då de i dag inte kan utföra undersökningarna. Ett krav som är svårt att uppfylla i dessa tider.

Eftersom ovissheten är stor kring om projekten kommer att få förlängda tillstånd är det svårt för riskkapitalister att våga ge sig in och satsa på projekten. Detta gäller för alla befintliga undersökningstillstånd, inte bara de som är i slutskedet av tidigare förlängningar. Det är därför mycket angeläget med en krisåtgärd som innebär förlängning av alla befintliga undersökningstillstånd. Om inget, eller för lite, görs påverkas som tidigare nämnts Sverige som gruvland. Projekt kommer att stanna av och inga nya projekt kommer att inledas. Detta är allvarligt och påverkar stora som små företag även om de större har en mer stabil grund att stå på från början. Om Sverige menar allvar med att vara en gruvnation att räkna med måste staten i detta läge snabbt bistå för att avlasta prospekteringsföretagen från en del av konsekvenserna av den rådande pandemin.

Näringsministern har nyligen svarat på en liknande fråga om prospekteringsbolag. Svaret har varit att återge på vilka grunder förlängda undersökningstillstånd kan ges, trots att ingen undersökning har skett under tidigare giltighetstid. Detta stämmer. Jag skulle dock vilja hävda att detta är en unik situation som kräver mer handlingskraft än att hänvisa till rådande lagstiftning. Prospekteringsbolagen och dess riskkapitalister behöver tydligare svar än så.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad är ministerns plan för att komma till rätta med den osäkerhet som i dag råder hos prospekteringsbolagen inom gruvnäringen?