Fråga 2019/20:1328 Stöd till Ängelholm Helsingborg flygplats

av Linda Lindberg (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Ängelholm Helsingborg flygplats är en av många icke-statliga flygplatser som drabbats hårt till följd av corona och de restriktioner som gjorts för att minska smittspridningen. Den reguljära flygtrafiken har i princip upphört helt, vilket medfört stora ekonomiska konsekvenser med otillräckliga intäkter.

Ängelholm Helsingborg flygplats är en av tre flygplatser som är privatägd, och man efterfrågar nu ekonomiskt stöd hos kringliggande kommuner i området, som en följd av att regeringen inte tar sitt fulla ansvar. Ett breddat ekonomiskt ansvar för att säkra flygplatsen skulle kunna tvinga flertalet kommuner att nedprioritera andra viktiga verksamheter, såsom skola och äldrevård. Alternativet man ser är en flygplats som tvingas att bli nedlagd, vilket skulle vara förödande för området och skulle minska dess i dag goda attraktion. 

De ekonomiska stöd som regeringen tidigare aviserat till kommuner och regioner, som också givits som svar på frågor om stöd till icke-statliga flygplatser, kommer överlag att behöva användas för att täcka kostnadsökningar i välfärden. Dessa kostnadsökningar är en direkt följd av pandemin, och stöden kommer därmed inte att nå flygplatserna.

Det är av högsta vikt att regeringen skyndsamt ser till att även icke-statliga flygplatser i hela landet fortsatt är i drift. Ängelholm Helsingborg flygplats innehar en betydande roll för området, inte minst för näringslivets förutsättning att skyndsamt återhämta sig, och att andra samhällsviktiga tjänster fortsatt ska kunna verka.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad ämnar ministern göra för att säkerställa överlevnaden för Ängelholm Helsingborg flygplats under denna krisande situation till följd av coronapandemin.