Fråga 2019/20:1318 Riskgrupper och sjukskrivning

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

"Patienter som tillhör stora riskgrupper för det nya coronaviruset nekas förlängda sjukskrivningar", skriver medierna i Hälsingland. Det får husläkare att reagera starkt. 

"Det handlar om extremfall som hamnar på bårhuset om de får covid-19", säger läkaren till medierna. Men Försäkringskassan nekar nu patienterna förlängd sjukskrivning trots att läkarna själva intygat allvaret till myndigheten.

"Patienterna är oroliga, självklart. Den ena har gått tillbaka till arbete mot mina råd. Den andra har hittat en lösning med sin arbetsgivare så att personen jobbar när ingen annan är där men förlorar tre veckors sjukpenning", säger läkaren till medierna som är kritiska mot hur riskgrupperna hanteras.

Läkarna signalerar i medierna att det finns stora brister i gällande lagstiftning när det gäller att skydda riskgrupper och anhöriga till personer som befinner sig i riskgrupp. Frågan är närmast akut och kräver en omedelbar lösning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

När bedömer statsrådet att det finns ett regelverk på plats som skyddar riskgrupper i Sverige som absolut inte får drabbas av coronavirus?