Fråga 2019/20:1315 Grundlagsfrågor

av Lotta Olsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sveriges fyra grundlagar är grunden för vårt demokratiska samhälle. Grundlagarna har en tyngd som inte andra lagar har och är därför extra viktiga att värna. De är alltid viktiga att värna men speciellt i kristider.

Nu kan jag läsa i min lokala tidning Nerikes Allehanda att anställda i Örebro kommun förbjudits att prata med pressen. Detta med motivering att ”meddelarfrihet inte gäller i arbetet med Coronaviruset”. Uppmaningen i kommunen har kritiserats hårt av grundlagsexperter och anses vara en alltför långtgående inskränkning i den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

Att agera på detta sätt som kommun och inskränka meddelarfriheten kan eventuellt betraktas som en obefogad inskränkning i de rättigheter vi har grundlagsfäst i vårt demokratiska samhälle. Det är av vikt att klargöra vad som egentligen har skett i kommunen i detta ärende och varför dessa åtgärder har kunnat vidtagits.

Den här inskränkningen i meddelarfriheten riskerar att skrämma människor och får dem att tappa tron på vårt demokratiska samhälle. Den här typen av åtgärder leder till rädsla, vilket inte hör hemma i en sund demokrati.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

På vilket sätt kommer ministern att agera för att värna våra grundlagar och för att förhindra inskränkningar i meddelarfriheten i våra kommuner i enlighet med grundlagen?