Fråga 2019/20:1311 Stöd till regionala flygplatser

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Som en följd av den pandemi vi befinner oss i har underlaget och förutsättningarna för att bedriva kommersiell flygtrafik i Sverige i praktiken helt försvunnit. Detta är allvarligt eftersom det är angeläget att det finns tillgång till snabba transporter i ett land som präglas av just långa avstånd. Regeringen har tagit initiativ till att upphandla flygtrafik, vilket givetvis är välkommet, och har initialt valt ut flygplatser i Norrland samt Visby på Gotland. Regeringens åtgärder riktar sig främst mot själva flygtrafiken, men det är minst lika viktigt att rädda den nödvändiga infrastrukturen för flygtrafik. En viktig del i denna infrastruktur är de icke-statliga regionala flygplatserna.

Huvudmän för dessa flygplatser är till största delen kommuner, men det förekommer även andra ägarkonstellationer. I den region där jag själv bor finns två regionala flygplatser: Skövde och Falköping. Flygplatsen i Skövde är den större av dem och ligger nära ett av regionens sjukhus, militära anläggningar och en av Skaraborgs större industrier. Dessutom löper Västra stambanan genom området där både Falköpings och Skövdes flygplatser är belägna.

Det förekommer ingen reguljär trafik från dessa flygplatser, däremot genomförs militära luftfartsrörelser från Skövde flygplats. Dessutom nyttjas flygplatserna av polis och ambulanshelikopter. Frivilliga Flygkåren är en del av den frivilliga försvarsorganisationen, och den har mer än 800 piloter som verkar över landet – en nog så viktig verksamhet.

Flygplatser fyller således en viktig funktion för försvaret, polisen och ambulansverksamheten. För att arbetet skall kunna bedrivas krävs personal och utrustning. År 2018 drabbades Sverige av omfattande skogsbränder, inte mindre än 50 stycken, och stora värden gick bokstavligt talat upp i rök. Mycket talar för att vi i framtiden kommer att drabbas av allt fler stora bränder, och vi såg hur viktigt brandflyget var för att bekämpa elden.

Den pandemi vi just nu befinner oss i visar hur viktigt det är med god beredskap för att vi skall klara av svåra situationer. Det kan vara bränder, större olyckor eller översvämningar. Alldeles oavsett vad som har skett måste vi snabbt och effektivt kunna transportera personal och utrustning till området där insatsen skall utföras. En större olycka på Västra stambanan kommer att kräva både snabba och omfattande transporter, inte minst om olyckan sker där det saknas möjlighet att köra fram hjulfordon. Det går aldrig att förutse varje enskild händelse, men man kan förbereda viktiga samhällsfunktioner på ett sådant sätt att insatser snabbt kan vara igång.

Skövde flygplats har en relativt hög teknisk standard och förmåga att landa större plan som exempelvis Lockheed C-130 Hercules. Det finns möjlighet att tanka flygplan och helikoptrar så att uthålligheten kan säkras. I en inte alltför avlägsen framtid kan även mindre och elektrifierade flyg trafikera de regionala flygplatserna på ett mycket effektivt och miljövänligt sätt. I det perspektivet står Skövde och övriga regionala flygplatser väl rustade för att möta framtiden.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att tilldela icke-statliga regionala flygplatser statliga medel, som är nödvändiga för att dessa ska kunna upprätthålla sin drift?